Avarii instalatii electrice autovehicule

    Problemele de natura electrica ale unui autoturism sunt greu atat de depistat cat si de reparat (chiar daca este vorba in fond de chestiuni simple).
Cel mai delicat aspect atunci cand apare o avarie electrica, electronica este identificarea acesteia, intrucat se necesita in multe situatii foarte mult timp, chiar daca ulterior reparatia este nesemnificativa.

Avariile ce pot aparea cel mai frecvent sunt:

-Arderea sigurantelor,
-Descarcarea acumulatorului auto
-Defectiunea completa sau partiala a alternatorului
-Defectiunea comutatoarelor
-Defectiunea senzorilor

Descrierea succinta a elementelor electrice principale:

Bateria
Bateria are rolul de a înmagazina energie electrică la un nivel de tensiune optim de funcționare a sistemului electric, care, în funcție de construcție, poate fi de 6V, 12V, 24V.
Bateria se găsește de obicei sub capota față, în compartimentul motorului, în habitaclul mașinii (sub scaun sau podea) sau în portbagaj. Aceasta poate să difere ca dimensiune de la un autovehicul la altul (lungime, lățime și înălțime; dimensiunea este dată de locașul în care este fixată), și din punct de vedere al curenților de descărcare.

Alternatorul
Este un generator trifazat de tensiune continuă (redresată), care are rolul de a menține tensiuni și curenți de încărcare ai bateriei în funcție de starea de consum a sistemului electric al autovehiculului. Alternatorul este o piesă importantă a sistemului electric, fiind antrenat de motor cu ajutorul curelei de transmisie.

 

Cablurile și conectorii
Au rolul de a face conexiunea între piesele electrice fără a deforma caracteristicile semnalelor, tensiunilor sau curenților între acestea. De aceea este necesar a se verifica perfecta continuitate a
acestora și traseul pe care sunt montați, pentru a se evita deteriorarea izolației și integritatea acestora. Verificarea conectorilor (mufelor) prin deconectare poate duce la descoperirea unor oxidări în interiorul acestora și evitarea funcționării defectuoase ale acestora. Majoritatea defecțiunilor de funcționare ale unei mașini se datorează acestor elemente.

Echipamentele electronice și actuatorii
Au rolul de a menține funcționarea autovehiculului în parametri normali. Acestea sunt elemente sensibile la factori externi (vibrații, șocuri mecanice și electrice, solvenți de toate tipurile – inclusiv apa, temperaturi ridicate ș.a.), de aceea este recomandată verificarea stării de fixare a acestora, cât și starea de protecție împotriva acestor factori dăunători. În concluzie, toate elementele sistemului electric au importanța lor, iar noi trebuie să acordăm atenție sporită REVIZIILOR, implicit, efectuării tuturor lucrărilor din cadrul fiecăreia.